Leta i den här bloggen

måndag 21 mars 2011

Krysantemum

Vid mitt senaste besök hos In the Mood for Tea köpte jag även 50g krysantemum. Denna blomma anses som välgörande vid förkylning, feber och liknande. Som barn brukade jag få krysantemum som kokas upp tillsammans med kinesiskt socker som kommer i stavar.

Socker som används till krysantemumte vid förkyldning

Vad är då skillnaden på krysantemum för ca 10 kr/hg från matbutiker jämfört med 134 kr/hg från tebutik? Utseendemässigt skiljer de sig mycket. Den billiga sorten är hårt packad och har en brun/gul färg när den andra ser ut som vackra torkade blommor påminner den mer om en pu-ehr-kaka.

Smakmässigt är det inte mycket som förenar dem. Den billigare sorten har en distinkt doft som är lite sur, vilken jag har lärt mig att klassificera som krysantemumkaraktär. Eftersom jag aldrig tidigare har druckit krysantemumte utan socker var jag tvungen att ha i lite honung för att göra det drickbart.

Hos den finare sorten saknas denna sura doft helt och hållet. Det är istället en mycket subtilare doft och smak som snarare påminner om ett mycket milt kamomillte. Nu är kamomill inte en favorit hos undertecknad. Så jag får nog ge dessa dyrgripar till blommor lite tid och eventuellt prova med lite honung.

Slutsatsen är alltså: Det är definitivt skillnad både utseende- och smakmässigt - men en skillnad som jag inte kan avgöra om jag uppskattar eller inte.


Till vänster: Krysantemum från matbutik, till höger: från In The Mood for Tea


Krysantemumte av matbutikskvalité

Krysantemum från In The Mood For Tea

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar